pallopoika

Käytettyjä golfpalloja myyvä Viljami Virta, 15, on luontainen kauppamies.

Teksti Marko Kuivasaari kuva Viljami Virta

Viljami Virta voisi rakentaa omistamistaan golfpalloista melkoisen pyramidin. Niitä kun löytyy hänen vuokraamastaan 50 neliön kokoisesta varastosta lähes 30 000 kappaletta.

Virta ei kuitenkaan tee palloistaan muodostelmia, eikä muutenkaan harrasta niiden keräilyä. Hän haluaa päinvastoin palloistaan eroon myymällä niitä eteenpäin.

Peruskoulun yhdeksättä luokkaa käyvä kauppias käynnisti toimintansa noin vuosi sitten pohdittuaan, että käytetyillä ja edullisilla golfpalloilla voisi olla Suomessa kysyntää.

”Tiesin entuudestaan muutaman tekijän, ja olin selvittänyt pallojen arvon. Ostin Tori.fi-sivustolta 600 pallon erän ja myin sen. Seuraavaksi ostin 4000 ja pian sen jälkeen 10 000 pallon erän”, Virta sanoo.

Suurimman yksittäisen kauppansa Virta teki viime juhannuksena.

”Myin Titleistin Pro V1 ja Srixonin Z-Star-palloja samana päivänä yhteensä 800 kappaletta. Olin vasta hakenut pallot Matkahuollosta”, Virta kertoo.

Kaikkiaan hän myi viime vuoden aikana noin 20 000 palloa. Ostajia olisi ollut enemmänkin, mutta Virralla oli pulaa palloista.

Asiakkaina hänellä on ollut pääasiassa yksityishenkilöitä. Virran palloja myy myös Porissa sijaitseva golfliike Golf Jurta, joka maksaa Virralle myynnistä sovitun provision.

Harjavallassa asuva Virta ryhtyi helmikuussa yksityiseksi elinkeinon harjoittajaksi, sillä mukavasti käynyt pallokauppa teki hänestä verovelvollisen. Toiminimensä, Böördigolfin, perustamista varten Viljami tarvitsi isänsä suostumuksen ja allekirjoituksen.

Käytettyjen pallojen hinnat vaihtelevat merkin, mallin ja kunnon mukaan. Böördigolfissa kalleimmat pallot maksavat vajaat kaksi euroa ja halvimmat 20 senttiä.

”Joka päivä tulee kyselyjä. Tyypillinen ostaja hankkii kerrallaan noin 50 palloa”, Virta kertoo.

Isojen palloerien manuaalinen puhdistaminen myyntikuntoon on raskasta ja aikaa vievää työtä. Tämän vuoksi Virta on päättänyt hankkia yritykselleen pallonpesulaitteen.

”Sopiva laite maksaa 1 500 euroa, mutta kun päälle laitetaan tulli- ja rahtikustannukset, nousee lopullinen hinta noin 2 000 euroon. Saan kuitenkin hankintaa varten 470 euroa nuorisotukea.”

Virta sanoo, että muut Suomessa käytettyjä palloja myyvät yritykset hankkivat pallonsa myyntivalmiina ulkomailta. Hän pesee ja lajittelee pallot itse ja säästää siten kuluissa. Näin hänelle jää enemmän peli-varaa pallojen hinnoitteluun.

Virta viettää arkipäivät koulun penkillä, mutta hänellä ei ole tarvetta päivystää verkkokaupan pitäjänä pallotilauksia puhelimen ääressä. Mahdollisia tiedusteluja asiakkaat voivat esittää Böördigolfin Facebook-sivulla.

Pallot Virta on hankkinut toistaiseksi netin kautta, mutta oma hankinta tulisi edullisemmaksi. Hän haluaisi käydä keräämässä kotimaisten kenttien lampiin ja vesiesteisiin jääneitä palloja, sikäli kun kentät vain antavat tähän luvan.

”Tarvitsisin toimintaan sopivan palloimurin. Voisin samalla puhdistaa lampea ja lisätä sinne vaikka klooria. Hyöty olisi siten molemminpuolinen. Saisin avukseni myös pari sukeltajaa”, Virta sanoo.

Varsinaisia palloimureita ei ole myytävänä, mutta Virran mukaan sellaisen voisi rakentaa esimerkiksi vesi- tai lietepumpusta. Kartoitus imurin mahdollisesta tekijästä on meneillään.

Nuori pallokauppias kertoo, että hänen tavoitteenaan on laajentaa toimintaa lähitulevaisuudessa. Virta näkee mahdollisena, että hänen myyntivalikoimansa täydentyisi jossain vaiheessa vielä lyöntimatoilla ja -verkoilla. Hänen mielestään niiden jälleenmyyjistä ei Suomessa ole liian suurta tarjontaa.

”Suomen markkinat ovat aika rajalliset. Tarkoitukseni on suunnata toimintaani myös ulkomaille, ehkä alkuun Pohjoismaihin ja Baltiaan. Postituskulut lähellä oleviin maihin ovat kohtuulliset”, Virta sanoo.

Luontainen kauppamies aikoo aloittaa ensi syksynä opintonsa Porin kauppaoppi­laitoksessa.

”En ole oikein lukijatyyppiä, vaikka parhaillaan minulla onkin itsensä johtamisen asiantuntijan Tony Robbinsin 700-sivuinen kirja kesken. Suosittelen.”

© (2018) Golf Digest Publications. Kaikki oikeudet pidätetään.
Sulje lehti